Sunday, 8 January 2012

Buta hati buang ayah, ibu

Salam semua,

                    Zaman dah terlalu senja sekarang, ibu bapa dianggap orang asing bagi sesetengah orang di negara kita. aku baru terbaca metro edisi Isnin, 09 Januari 2012.  petikan dari metro aku ambil buat tatapan semua.

                 " KUALA LUMPUR: Bawa ibu atau bapa uzur ke wad kecemasan di mana-mana hospital kerajaan dan ketika pegawai perubatan sibuk membuat pemeriksaan, tanpa mendaftar dan merekodkan butir peribadi waris, si anak perlahan-lahan ‘angkat kaki’.
                  
Taktik ‘Tanggang’ itu dikesan dilakukan segelintir anak yang sengaja mahu menyisihkan ibu bapa yang sudah uzur daripada hidup mereka, sekali gus meletakkan beban penjagaan 100 peratus ke bahu orang lain.
Cara itu juga dilakukan kerana berpendapat kemungkinan jika dihantar ke mana-mana pusat jagaan warga emas sama ada dikendalikan agensi kerajaan atau badan bukan kerajaan (NGO), mereka akan dikenakan bayaran terutama apabila ibu bapa terlantar disebabkan penyakit kronik.

Naib Pengerusi Pusat Jagaan Siti Nor Aini di Kajang iaitu sebuah pusat penjagaan warga emas yang terlantar, Dr Abdullah Noel Micheal berkata, beliau bimbang perbuatan itu menjadi trend anak zaman sekarang untuk membuang ibu bapa yang uzur kerana menganggap mereka sebagai beban.

“Pusat Jagaan Siti Nor Aini ditubuhkan sejak 2009 dan dalam tempoh itu saya menerima 130 penghuni. Daripada jumlah itu, 70 adalah warga emas dihantar hospital kerana gagal mengesan waris dan 22 sudah meninggal dunia, saya terpaksa menguruskan jenazah sehingga selamat dikebumikan,” katanya"P/S : hargailah ibubapa anda selagi mereka masih ada

4 comments:

 1. salam pekenalan dari potraid admirer .. hrmmm zaman sekarang semakin moden .,.,sehingga menyebabkan manusia hilang pertimbangan ..

  nice entri bro ..

  ReplyDelete
 2. insyaAllah minta dijauhkan dr diuji begini..

  ReplyDelete
 3. JANGAN LA MENDERHAKAI KEDUA IBU BAPA. WALAUPUN SEBURUK MANA MEREKA.

  Affendi dah dipilih antara 16 peserta NTB1. apa2 hal nanti akan diberitahu kemudian.

  Dah baca ni?
  http://awieomar.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-pengenalan.html

  ReplyDelete